Start rekrutacji!

więcej

Drzwi otwarte

więcej

Stop depresji

więcej

Pracownia VR

więcej

Bezpieczeństwo wewnętrzne

więcej

Kryminologia

więcej

Kosmetologia

więcej

Prawo

więcej

Psychologia

więcej

Dietetyka

więcej

Pedagogika

więcej

Studia podyplomowe

więcej

Żywienie kliniczne – dziedzina przyszłości?

« wróć

Żywienie kliniczne w obecnych czasach jest bardzo istotne. Czym ono jest i czy warto kształcić się w tym zakresie na jednej z najlepszych uczelni takiej jak Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi? Czy ta dziedzina jest rozwojowa i ma świetlaną przyszłość? Odpowiedzi na to i inne pytania z tego zakresu zostaną przedstawione w poniższym artykule.

Czym jest żywienie kliniczne i dlaczego jest takie ważne?

Żywienie kliniczne to nic innego, jak metoda wsparcia leczenia chorych, u których odruch naturalnego odżywiania zanika w wyniku pewnych (często poważnych) problemów zdrowotnych. Odmowa jedzenia może pojawić się też w starszym wieku lub w wyniku przyczyn psychologiczno-neurologicznych, jak chociażby depresja czy mgła covidowa tak bardzo popularna w ostatnim czasie.

Często bliscy osób chorych są bezradni i nie są w stanie nakłonić swoich podopiecznych do jedzenia. A zdrowe odżywianie jest niezmiernie istotne w powrocie do zdrowia i przywróceniu sił do walki z chorobą.

Na czym dokładnie polega żywienie kliniczne?

Żywienie kliniczne opiera się na kilku sposobach podawania pacjentom niezbędnych substancji odżywczych oraz witamin i mikroelementów. Może to odbywać się doustnie, ale też przez jelita, dożylnie lub poprzez sztuczny dostęp do żołądka za pomocą drenów lub specjalnej sondy (endoskopowa gastrostomia).

 

Oczywiście jeśli pacjent jest w stanie jeść, trzeba to wykorzystać. Tutaj pozostaje bardzo duża przestrzeń dla dietetyków ze specjalizacją z żywienia klinicznego, którzy są w stanie dopasować indywidualny jadłospis dostosowany do potrzeb pacjenta. Starannie opracowana dieta będzie zawierała wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach, a w razie potrzeby również prawidłowo dobraną suplementację. Trzeba pamiętać, że sposób odżywiania ma niebagatelne znaczenie w leczeniu wielu chorób, warto więc włączyć żywienie kliniczne do kompleksowych działań mających na celu powrót pacjenta do zdrowia.

 

A jeśli interesuje Cię zagadnienie żywienia klinicznego i chcesz zgłębić temat wpływu pożywienia na zdrowie i kondycję organizmu, to specjalizacja z żywienia klinicznego na kierunku dietetyka w naszej szkole jest z pewnością dla Ciebie.

 

Oferujemy kształcenie stacjonarne, a także studia online w Łodzi. Szczególnie to drugie rozwiązanie jest godne uwagi. Dlaczego? Ponieważ sposób nauki możemy dopasować indywidualnie do swoich potrzeb, możemy zacząć studia w każdym wieku i co dla wielu osób istotne, w zaciszu swojego domu. Warto dodać, że nasza uczelnia w Łodzi cieszy się bardzo dobrą opinią i wykwalifikowaną kadrą nauczycielską.

 

Żywienie kliniczne studia to atrakcyjna perspektywa zarówno dla ludzi dopiero co wkraczających w swoje dorosłe życie i po maturze, jak również dla osób chcących pewnych zmian życiowych, znudzonych obecną pracą. To także droga zawodowa dla osób empatycznych, które kochają czuć się potrzebne i lubią pomagać innym. Żywienie kliniczne to dziedzina wciąż mało popularna, choć niezwykle istotna dla przyszłości holistycznego podejścia do leczenia chorób.

created by: Strony Internetowe Łódź