Start rekrutacji!

więcej

Drzwi otwarte

więcej

Stop depresji

więcej

Pracownia VR

więcej

Bezpieczeństwo wewnętrzne

więcej

Kryminologia

więcej

Kosmetologia

więcej

Prawo

więcej

Psychologia

więcej

Dietetyka

więcej

Pedagogika

więcej

Studia podyplomowe

więcej

Konferencja Młodych Dietetyków

« wróć

W Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu zorganizowano I Ogólnopolską Konferencję Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych!

W wydarzeniu wzięli udział młodzi dietetycy z kół naukowych działających w WSBiNoZ, SGGW oraz przy Katedrze i Zakładzie Leczenia Otyłości i Zaburzeń Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej w Szpitalu Przemienienia Pańskiego.

 

Studenci przedstawili ciekawe prelekcje w dwóch modułach: "Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce" oraz "Żywienie Kliniczne". 

 

Wystąpienia w I module oceniła Komisja w składzie:

Rektor WSBiNoZ prof. nzw. Teresa Janicka –Panek

prof. Jan Maciej Komorowski

dr inż. Anna Sztekmiller-Szymańska

 

Komisja przyznała:

 

I Miejsce: Anna Kowalska i Marta Tworus Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ. Badanie skali marnowania i wyrzucania żywności wśród mieszkańców województwa łódzkiego.

 

II Miejsce: Jan Szumigaj, Anna Pazura. Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ. Badanie opinii dotyczącej jakości usług i czynników wpływających na wybór wśród osób korzystających z diet pudełkowych.

 

III Miejsce: Natalia Jurkowska, Magdalena Czaplicka. BCAA- kontrowersje vs skuteczność.

 

Wystąpienia w II module oceniła Komisja w składzie:

Dyrektor Instytutu Dietetyki: dr Agnieszka Gutowska –Wyka

dr Katarzyna Łokieć

mgr Adrian Kwaśny

 

Komisja przyznała:

I Miejsce: Ex aequo:
Mateusz Lejwoda. Koło Naukowe Żywieniowców SGGW. Wpływ edukacji osób starszych na poziom wiedzy dotyczącej zaleceń żywieniowych

Aleksandra Karczemna, Ewa Lange, Hubert Dobrowolski. Katedra Dietetyki Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Kwas foliowy a choroby układu krążenia.


II Miejsce:  Zuzanna Szajstek, Kinga Skoracka. Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Cukrzyca ciążowa, a zdrowie matki i dziecka.

 

III Miejsce: Maciej Kowalik, Anna Chudy, Marika Matusiak. Koło Dietoprofilaktyki WSBiNoZ, Wpływ kofeiny na zdrowie człowieka.

 

Konferencji towarzyszyła sesja plakatowa, którą również nagrodzono:

 

I Miejsce Ex aequo:
Patryk Pokorski, Wiktoria Soszyńska, Koło Naukowe Żywieniowców SGGW, Klaudia Kulik, Joanna Rachtan, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW.

Julita Łubińska, Karolina Misztal, Karolina Łazuga, SGGW

Wpływ zajęć warsztatowych na wiedzę z zakresu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym wśród przedstawicieli tej grupy oraz ich opiekunów prawnych.

 

II miejsce: Agata Perzyna, Patrycja Podeszwińska, Maria Świątek, Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ Poziom wiedzy i świadomości zagrożeń zarażeniami pasożytniczymi wśród pracowników miast – kleszcze

 

III miejsca nie przyznano.

 

Dziękujemy organizatorom, a w szczególności dr Natalii Wittek-Smorąg, mgr Paulinie Konrad oraz mgr Agnieszce Caban z Instytutu Dietetyki!

Gratulujemy Studentom wysokiego poziomu przygotowanych prezentacji!

created by: Strony Internetowe Łódź