Drzwi otwarte

więcej

Stop depresji

więcej

Pracownia VR

więcej

Bezpieczeństwo wewnętrzne

więcej

Kryminologia

więcej

Kosmetologia

więcej

Prawo

więcej

Psychologia

więcej

Dietetyka

więcej

Pedagogika

więcej

Studia podyplomowe

więcej

Psychodietetyka — jakie produkty dobrze wpływają na pracę mózgu?

« wróć

Okazuje się, że mózg człowieka także ma swoje ulubione smaki i metaforyczne kubki smakowe. Istnieją bowiem produkty i składniki odżywcze, które potrafią w większej mierze niż inne stymulować jego funkcjonowanie. Każdy z nas chyba zdaje sobie sprawę z wagi obecności mózgu w naszym organizmie. Kontroluje on wszystkie inne procesy, zmiany i zależności zachodzące w naszych ciałach. Często okazuje się, że to w mózgu tkwią przyczyny niektórych schorzeń i chorób. Może akurat cierpisz w ostatnim czasie na chroniczne zmęczenie bądź obniżenie nastroju? W poniższym artykule dzielimy się Tobą kilkoma wskazówkami dotyczącymi tego, jak należy traktować tak czuły narząd, jakim jest nasz mózg. Może znajdziesz w nim odpowiedzi na kilka nurtujących Cię pytań albo zainspiruje Cię temat psychodietetyki do tego stopnia, że rozważysz studia w tym kierunku?

Dlaczego odżywianie mózgu jest tak ważne?

Mózg zdecydowanie jest narządem priorytetowym także w przypadku kolejności dostarczania składników odżywczych. Kiedy zaczyna brakować mu substancji, organizm najpierw zaczyna spalać własną tkankę tłuszczową, potem mięśniową a wszystkie inne organy muszą przejść na przymusową „dietę”. Wartościowe odżywianie mózgu jest podstawą jego sprawnego funkcjonowania, dlatego jego niedobór może być szczególnie groźny, tym bardziej podczas chorób, takich jak anoreksja czy bulimia. Dobre odżywianie przekłada się ponadto na odpowiedni poziom ukrwienia krwi w mózgu, który zapobiega powstawaniu groźnych chorób w przyszłości i zapewnia odpowiedni poziom energii organizmu podczas dnia. Co więcej, to wszystko ma niebagatelny wpływ na poziom serotoniny i naturalne poczucie szczęścia, o które w dzisiejszej pogoni wyjątkowo trudno.

Jakie produkty są więc wartościowe?

Oczywiście, jak można się domyślać, będą to takie produkty, które są jak najmniej przetworzone i zawierające tłuszcze Omega 3. Świetnym nośnikiem tych kwasów są na przykład jajka pochodzące od wolnych i w zdrowy sposób odżywianych kur. Istnieją nawet takie farmy, które karmią kury nasionami lnu, co dodatkowo wzmacnia zdrowe właściwości znoszonych przez nich jaj. Niezmiernie ważne są także wszystkie rośliny strączkowe zawierające dużo białka, ryże, makarony i chleby pełnoziarniste. No i nie można zapomnieć o orzechach, bogactwie nasion, owocach i pozostałych warzywach. Świetnym zamiennikiem kawy natomiast jest zielona herbata lub yerba, która jednocześnie wspomaga trawienie i przyswajanie wartościowych substancji. Podsumowując temat wpływu żywności na umysł człowieka jest niezwykle obszerny. Bogactwo rzetelnych informacji można wówczas pozyskać na studiach psychodietetyki oraz dzielić się wiedzą i fundamentalnym zdrowiem z innymi.

created by: Strony Internetowe Łódź