Przedłużenie rekrutacji!

więcej

Psychologia

więcej

Prawo

więcej

Kryminologia

więcej
Studia podyplomowe
więcej
Psychologia
więcej
Dietetyka
więcej
Kosmetologia
więcej
Pedagogika
więcej
Przeniesienie z innej uczelni
więcej

I Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków

« wróć

Serdecznie zapraszamy do udziału w I Ogólnopolskiej Konferencji Prac Młodych Dietetyków
i Kół Naukowych, zorganizowanej przez Wyższą Szkołę Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi, która odbędzie się 6 czerwca 2019 roku w siedzibie Uczelni.

Termin zapisów uczestników biernych: do 30 maja 2019 r.

 

Zapisy chętnych (imię i nazwisko) należy wysyłać na adres mailowy: kolanaukowe@medyk.edu.pl

 

 

Komitet naukowy:

Rektor WSB i NoZ prof. nzw. Teresa Janicka –Panek

Prorektor WSB i NoZ prof. nzw. Wojciech Welskop

Dyrektor Instytutu Dietetyki: dr Agnieszka Gutowska –Wyka

dr Natalia Wittek-Smorąg

 

Komitet organizacyjny:

Dyrektor Instytutu Dietetyki: dr Agnieszka Gutowska –Wyka

dr Natalia Wittek-Smorąg

mgr Agnieszka Caban

mgr Paulina Konrad

mgr Angelika Janicka

 

Plan konferencji:

9:30 – rejestracja uczestników

9:50 – 10:00 – uroczyste rozpoczęcie

10.00 – 11:50 – Moduł I „Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce”

Komisja:

Rektor WSB i NoZ prof. nzw. Teresa Janicka –Panek

prof. Jan Maciej Komorowski

dr inż. Anna Sztekmiller-Szymańska

moderator modułu – dr Natalia Wittek-Smorąg

10:00 – 10:20 Wprowadzenie - Rektor WSBiNoZ prof. nzw. Teresa Janicka-Panek

Zasady modułu: 5 prezentacji 15 minutowych + 5 minut dyskusji i pytań do każdej prezentacji

10:20 – 10:40 Aleksandra Kurkiewicz. Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ. Badanie wiedzy wśród konińskich studentów dotyczącej skutków spożywania aspartamu

10:40 – 11:00 Roksana Lenczewska, Oliwia Staniszewska. Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ. Badanie świadomości dotyczących zagrożeń związanych z używaniem plastikowych opakowań do żywności.

11:00 – 11:20 Anna Kowalska, Marta Tworus. Koło Młodych Dietetyków  WSBiNoZ. Badanie skali marnowania i wyrzucania żywności wśród mieszkańców województwa łódzkiego.

11:20 – 11:40 Jan Szumigaj, Anna Pazura. Koło Młodych Dietetyków  WSBiNoZ. Badanie opinii dotyczącej jakości usług i czynników wpływających na wybór wśród osób korzystających z diet pudełkowych.

11.40 – 12.00 Natalia Jurkowska, Magdalena Czaplicka. BCAA- kontrowersje vs skuteczność

 

12.00 – 12:30 Przerwa kawowa

12.30 – 14:20 – Moduł II „Żywienie kliniczne”

Komisja:

Dyrektor Instytutu Dietetyki: dr Agnieszka Gutowska –Wyka

dr Katarzyna Łokieć

mgr Adrian Kwaśny

moderator modułu – dr Natalia Wittek-Smorąg

12:30 – 12.50 Wykład inauguracyjny Dr Katarzyna Łokieć. WSBiNoZ

Zasady modułu: 4 prezentacje 15 minutowe + 5 minut dyskusji i pytań do każdej prezentacji

12.50  – 13:10 Mateusz Lejwoda. Koło Naukowe Żywieniowców  Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji  SGGW. Wpływ edukacji osób starszych na poziom wiedzy dotyczącej zaleceń żywieniowych.

13:10 – 13:30 Zuzanna Szajstek, Kinga Skoracka. Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej działające przy Katedrze i Zakładzie Leczenia Otyłości i Zaburzeń Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej w Szpitalu Przemienienia Pańskiego. Katarzyna Pastusiak, Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Szpitalu Przemienienia Pańskiego. Cukrzyca ciążowa, a zdrowie matki i dziecka. 

13:30 – 13.50  Aleksandra Karczemna, Ewa Lange, Hubert Dobrowolski. Katedra Dietetyki  Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Kwas foliowy a choroby układu krążenia

13.50 -14:10 Maciej Kowalik, Anna Chudy, Marika Matusiak. WSBiNoZ, Wpływ kofeiny na zdrowie człowieka.

 

14:10 – 14:30 Przerwa kawowa

 

14:30 – 15:00 Sesja plakatowa – aula 002

Komisja:

Rektor WSB i NoZ prof. nzw. Teresa Janicka –Panek

Dyrektor Instytutu Dietetyki: dr Agnieszka Gutowska –Wyka

dr Katarzyna Łokieć

mgr Adrian Kwaśny

  1. Patryk Pokorski, Wiktoria Soszyńska, Koło Naukowe Żywieniowców SGGW, Klaudia Kulik, Joanna Rachtan, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW.
    Charakterystyka spożycia napojów energetyzujących oraz wiedzy na temat skutków ich działania wśród wybranej grupy młodzieży.

  2. Angelika Szczepanik, Dietetyk.
    Operacje bariatryczne jako sposób leczenia otyłości - czy dietetyk jest potrzebny osobom otyłym?

  3. Julita Łubińska, Karolina Misztal, Karolina Łazuga, SGGW
    Wpływ zajęć warsztatowych na wiedzę z zakresu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym wśród przedstawicieli tej grupy oraz ich opiekunów prawnych.

  4. Agata Perzyna, Patrycja Podeszwińska, Maria Świątek, Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ
    Poziom wiedzy i świadomości zagrożeń zarażeniami pasożytniczymi wśród pracowników miast – kleszcze.

  5. Katarzyna Dąbrowska, Magdalena Czaplicka, Weronika Madej, Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ
    Wiedza i świadomość właścicieli psów dotycząca parazytoz odzwierzęcych oraz zagrożeń pasożytniczych związanych z brakiem sprzątania psich odchodów.

  6. Kinga Kubasiewicz, Natalia Krawczuk, Natalia Jurkowska Sylwia Kozłowska, Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ
    Wiedza i świadomość rodziców dzieci, dotycząca zagrożeń związanych z zarażeniami pasożytami w piaskownicach i ogródkach jordanowskich.

 

15:00 – 15:15 Ogłoszenie wyników i  wręczenie nagród

15:30 – Zakończenie konferencji

 

Poczęstunek + ewentualnie stoiska zaproszonych firm – aula 001.

 

UDZIAŁ W KONFERENCJI JEST BEZPŁATNY!

created by: Strony Internetowe Łódź